top of page

A csapatkapitány beszámolója az első szezonról

Kedves Támogatónk és Követőnk! A BME Motorsport csapata nevében szeretném megköszönni minden kedves Támogatónknak és Követőnknek, hogy az egész szezon során mellettünk álltak/álltatok. A csapat 2018 októberében alakult egy nyári Formula Student versenyen megfogalmazódott gondolat nyomán. A következő kérdést tették fel nekünk: "Miért nincs mind a három kategóriában csapata egy ekkora egyetemnek, mint a BME? Ha nincs, miért is nem hozunk létre egyet, amivel betölthetjük a belsőégésű motoros kategóriában lévő űrt?" Ezúton is köszönjük Dudás Alexandernak, hogy feltette ezt a kérdést és arra inspirált bennünket, hogy alapítsunk egy új csapatot. Alex és egyetemünk tanára Farkas Zsolt, a kezdetektől fogva a mai napig mellettünk állnak és tanácsaikkal segítik a csapattagok és a BME Motorsport munkáját. Az elindulás sosem egyszerű. Pláner Benedekkel októberben egy telefonbeszélgetés során döntöttük el, hogy megvalósítjuk a nyáron felvetett elképzeléseket. Egy 8 fős lelkes csapattal vágtunk bele, ezen kívül szó szerint semmi másunk nem volt. Az egyetem folyosóin dolgoztunk, ott tartottuk a megbeszéléseket is. Közel egy hónap kellett ahhoz, hogy a BME-n helyet kaphassunk és a 2019-es évet már ott tudjuk elkezdeni. Decemberben a BME Motorsport csapata tovább bővült, így az év végén már 12 fővel dolgoztunk tovább. A műhelyünk januárban még gyakorlatilag üres volt, de az év során kitartó munkával folyamatosan fejlesztettük. Büszkén mondhatom, hogy úgy vágunk bele a 2020-as versenyszezonba, hogy a tagjaink már egy sokkal komfortosabb és jól felszerelt helyen tudnak dolgozni és tanulni. Természetesen szeretnénk ezen a téren még tovább fejlődni, hogy a jövőben egy még több lehetőséget biztosító hellyel tudjuk támogatni a csapattagokat.

A BME Motorsport csapata idén februárban regisztrációs kvízeken vett részt, hogy már az első szezonban összemérjük a tudásunkat a világ többi Formula Student csapatával. Három versenyre is sikerült hibátlan feladatmegoldásokkal kvalifikálni magunkat.

Februárban egy újabb tagfelvételt követően már közel 20 csapattaggal folytathattuk tovább a szezont. Májusban a Hungexpon megrendezésre kerülő Techtogether mérnökversenyen mérettük meg magunkat, ahol a 18 induló közül csapatunk az összetett 2. helyezést érte el, és két cég különdíját is elnyete. Júniusban az egyetemen hivatalos körülmények között is bemutathattuk az első elkészült autónkat, igaz a leleplezés előtt már két nyilvános eseményen is láthatta a nagyközönség azt. Ezeken a rendezvényeken a látogatók ugyan még csak félkész állapotban tekinthették meg a munkánkat, viszont már így is több ezer érdeklődő tetszését nyertük el. Júliusban aztán elkezdődött az autó versenyeztetése is, így három megmérettetés és több ezer megtett kilométer után a szezon végén sokkal komolyabb tapasztalatokkal és információkkal térhettünk vissza Budapestre. Céljaink az első szezonban: Mindenkinek kellenek célok, amikor egy munkának nekilát, hogy tudja, hova szeretne eljutni. Nekünk a fő célkitűzéseink - tanulás, kapcsolatépítés, versenyzés - mellett voltak kisebb, de szintén fontos elképzeléseink is. Ezek a következők voltak 2019-re: · Legyen egy műhelyünk az egyetemen. · Legyen egy csapatunk, ami képes fennmaradni. · Jussunk ki minél több versenyre. · Versenykörülmények között legyen szabályos autónk. · A szabályos autót szeretnénk a pályán működve látni. A BME Motorsport első versenyén júliusban, a hollandiai Formula Student Netherlands-en már sikerült egy szabályos autót a bírák elé vinni, és utána részt vehettünk a dinamikus versenyszámokon is. A gyorsulási verseny teljesítésével sikeresen elérte a csapat a céljait, viszont technikai okok és a második versenyünk közötti szűk idő miatt hamarabb eljöttünk a versenyről, hogy az autóval biztosan meg tudjunk jelenni a magyar versenyen.

Július közepén a magyarországi Formula Student East versenyen a csapat ismét teljesítette az elvárt szabályos autó bemutatását. A versenyen sok váratlan szituációban volt része a tagoknak, de minden akadályt sikerrel vettünk. Itt már több dinamikus versenyszámban is részt tudtunk venni, mint a holland versenyünkön, így a helyszínen lévők láthatták az autónkat a Skidpad, Autocross és az Endurance versenyszámokban is. A versenyen megjelenő négy magyar csapat közül a BME Motorsport csapatának sikerült elérnie a legjobb eredményt az Üzleti terv prezentálása versenyszámban.

Az utolsó versenyünkön Csehországban, a Formula Student Czech Republic-on állhattunk rajthoz. Itt a csapat autója simán végigment a gépátvételen, és minden versenyszámban el tudott indulni a BME Motorsport. Külön büszkeséggel tölt minket el, hogy a magyar verseny után, javítva a hiányosságainkat, az üzleti tervünkkel az 5. helyen végeztünk a 34 induló csapat közül, a maximális 75 pontból 69-et szereztünk meg egy nagyon szoros mezőnyben. Mindhárom versenyünket tekintve Csehországban sikerült a legtöbb pontot elérni. A versenyek során a csapat egyre inkább összeszokott és egyre jobb teljesítményt ért el, ami már rutinos csapatoknál is nagy szó. Egyetemi csapatok fontossága az első szezonunkban. A Formula Student versenyek alatt megszokott, hogy a csapatok segítenek egymásnak, ha lehetőségük van rá, hiszen bárkivel bármikor előfordulhat, hogy segítségre szorul. Több olyan velünk együttműködő csapat is van, akit ki kell emelnünk az első szezonunkat illetően. Már az induláskor tudtuk, hogy a győri motorfejlesztő csapattal, a SZEngine-nel szeretnénk együttműködni, és az általuk fejlesztetett egyedi motor került az autónkba. Ez hatalmas lehetőség volt mindkét társaság számára, hiszen a távolságot áthidalva kellett megoldani az összehangolt működést, amivel egy eddig ismeretlen szituációban próbálhatták ki magukat a diákok.

Egyetemünk másik csapatának, a BME Formula Racing Teamnek is nagyon hálásak vagyunk, hiszen az idei évben nyújtott segítségük nélkül sokkal nehezebb szezonunk lett volna. Ugyancsak szeretnénk köszönetet mondani a győri Arrabona Racing Teamnek, hogy a 2019-es szezon során egy elég drága alkatrészt kölcsönadtak a számunkra, és ők is mellettünk álltak, amikor csak tudtak. Köszönettel tartozunk a Budapesti Műszaki Egyetem dolgozóinak, akik nap mint nap segítik a munkánkat, továbbá a versenyeken résztvevő önkénteseknek, biztonsági személyzetnek, szervezőknek valamint az összes családtagnak, akik elfogadják, hogy gyakran hosszú ideig nem látnak minket a sok munka miatt.

Természetesen szeretnénk megköszönni az egyesületünknek, a MŰGÉP-nek és az összes támogató partnerünknek, hiszen nélkülük ez a szezon nem jöhetett volna létre. Hiszünk abban, hogy ezzel a segítséggel nagymértékben hozzájárulnak a jövő mérnökeinek tudásához. A BME Motorsport nevében mindenkinek sikeres szezont kívánok, és bízunk benne, hogy a jövőben is számíthatunk a támogatásukra!

Marton Péter Csapatkapitány

bottom of page