top of page

Alkalmazkodás a koronavírus okozta kialakult helyzethez


Csapatunk mindennapi tevékenységét jelentősen befolyásolta a 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet, hiszen műhelyünk az Budapesti Műszaki Egyetem falain belül található – amit a fentebb említett időpont óta nem látogathatunk.

Ennek következtében a lehető legtöbb alkatrészt és szerszámot még aznap a saját otthonainkba szállítottunk, és átálltunk az otthoni munkavégzésre. Az átállás nem zajlott zökkenőmentésen, mivel a gyártási, illetve tervezési folyamatok közös munkát igényelnek a műhelyünkben – ennek ellenére helytálltunk. A kommunikáció virtuális lett, a heti meetingek pedig személyes találkozók helyett az internetre helyeződtek át videochat formájában.

Az alábbiakban olvashatják a különböző részlegeink vezetői által írt beszámolókat az otthoni munkavégzésről:

Váz részleg: Jelenlegi munkánk a laminálás helyett inkább a dokumentációra összpontosul. Aerodinamikai szempontból azonban haladást értünk el, hiszen számtalan áramlástani szimulációt tudunk végezni. A legnagyobb alkatrész, a karbon kompozit monocoque gyártása sikeresen befejeződött. A következő hetekben a szárnyak, a tűzfal és a diffúzor alkatrészeinek legyártására kerül majd sor.


Elektronikai részleg: Az elmúlt időszakban a nyomtatott áramkörök kerültek beültetésre, az azokat védő egyedi 3D nyomtatott dobozokat egyik támogatónk gyártotta le nekünk. A motorvezérlő, a telemetria, a kijelző, valamint az egyedi CAN egység programjai is elkészültek. Amint lehetőség lesz rá, az elektromos rendszer élesztése, tesztelése és hangolása következik.

Motor részleg: Minden alrendszerhez gyártottunk/gyártattunk alkatrészeket, például a vezérműtengelyt, illetve rögzítőelemeket. Jelenleg több alkatrész súrlódáscsökkentő bevonattal (DLC) történő ellátása zajlik. A tervek szerint a következő hónapban a motor összerakása, bejáratása és a kalibráció elvégzése következik.

Operatív részleg: Jelenleg a csoport munkája a dokumentációra összpontosul, remélhetőleg hamarosan elkezdődhet az új autó bemutató eseményének szervezése.

Járműdinamikai részleg: Ahogyan már a váz csoportnál is említésre került, a szimulációk nagyobb hangsúlyt kapnak. Ennek köszönhetően a csoport egy része jelenleg egy komplex járműdinamikai modellen dolgozik simulink környezetben. Több lemezalkatrészünk is elkészült, mint például a futómű bekötési pontokat tartó elemek, vagy a gumihőmérséklet szenzorokat tartó konzol. Emellett mart alkatrészeink, például a vázelemként is funkcionáló differenciálmű tartó elemek is elkészültek. A csonkálványaink nemsokára készen lesznek, illetve a kormánymű háza is gyártásban van. A hat méter hosszú karbon rudak átvétele után pedig megkezdődhet a rudazat ragasztása is.

Reményeink szerint a közeljövőben a munkálatokat már a műhelyünkben tudjuk folytatni. BME Motorsport

Comentarios


bottom of page