top of page

Egyetemi csapatból az Audi Hungáriához

Interjúnkban Piller Rudolfot, a BME Motorsport korábbi csapattagját kérdeztük a Formula Student versenysorozatban eltöltött szezonjairól, valamint az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól.

 

BME Motorsport (BM): Jelenleg a győri Arrabona Racing Team tagja vagy, de korábban azonban két másik csapat - a BME Formula Racing Team és a BME Motorsport - tagja is voltál. Mivel foglalkoztál először, amikor bekerültél a Formula Student körforgásába?

Piller Rudolf, a BME Motorsport korábbi tagja

Piller Rudolf (PR): Mivel a tavaszi szemeszterben csatlakoztam a BME Formula Racing Teamhez, így az autó tervezésbe nem, hanem annak az összeszerelésbe tudtam bekapcsolódni. A nyári versenyek során szerelőként a versenyautó mechanikai felkészítése, illetve a különböző futómű beállítások elvégzése volt a feladatom.


BM: Mióta tervezel Formula Student alkatrészeket?

PR: A 3. egyetemi félévemben már az FREC-008 fékrendszerének tervezése volt a feladatom. Ezután a BME Motorsport 2 autójának hajtáslánc elemeinek tervezését végeztem.


BM: A tervezés mellett részt vettél más munkafolyamatokban is?

PR: Igen. Kapcsolattartói feladatköröm is volt, több szponzorral is, illetve az FREC-008 alkatrészeinek gyártásának megszervezésében is közreműködtem.


BM: Mindig ugyanazon a területen dolgoztál a BME Motorsportnál, vagy több alkatrész megvalósításában is részt vettél?

PR: Mindkét szezonban a hajtáslánc elemeiért feleltem, azonban a második szezon során ez kibővült a tengelycsonkállványok tervezésével is.


BM: Idén szeptember óta erősíted az Arrabona Racing Team-et. A csapat melyik részlegének vagy tagja? Mivel foglalkozol jelenleg?

PR: Az aerodinamika részleghez csatlakoztam, mivel mindig is foglalkoztatott ez a téma, és szerettem volna kipróbálni magam ezen a területen is.

Formula Student East - 2019

BM: Milyen tapasztalatokat szereztél az elmúlt évek alatt mind a tervezésben és mind a csapatmunkában?

PR: A Formula Studentben töltött 4 évem során úgy gondolom, hogy rengeteget fejlődtem mind a szakmai, mind a soft-skillek területén. Hogy általánosítással kezdjem, minél több különböző problémával kerül szembe az ember, annál könnyebben fogja venni mindig a következőt. Nincs ez máshogy a szakmai dolgokkal sem. Minél több tervezési feladatban vesz részt az ember, annál szélesebb lesz a látóköre, és könnyebben old meg komplex mérnöki feladatokat. A Formula Student nagy előnye, hogy a leendő mérnök bármely őt érdeklő területen kipróbálhatja magát, és megtanulhatja adaptálni az egyik tervezési feladat során szerzett tapasztalatokat egy teljesen más feladatra. Mindezen felül szerintem sokat fejlődtem soft-skillek terén is. A Formula Student megtanít arra, hogy mindenki emberből van, senki sem tévedhetetlen. Megtanuljuk elfogadni egymást, és ezen felül a közösen átvirrasztott éjszakáknak - gondolok itt az éjszakába nyúló szerelésre - hatalmas közösségkovácsoló ereje van.


BM: Milyen mértékben segítette a csapatban való tagság az egyetemi tanulmányaidat, majd később a munkapiacon való elhelyezkedésedet?

PR: Szerintem hatalmas pluszt adott, hogy megtapasztalhattam, hogyan is működik a valóságban az órán elhangzott anyag. Persze az egyetemi gyakorlatokon is vannak mintapéldák, de egészen más, amikor egy valós problémára kell alkalmazni az előadáson elhangzottakat. Valamint a motiváció is egészen más ahhoz képest, ha “csak” az múlik a beadandón, hogy hármas vagy négyes leszel a tárgyból, vagy ha a csapattársad élete.

A munkaerőpiacot illetően - az eddigi tapasztalataim szerint - a cégeket nem igazán érdekli, hogy a hallgató milyen félévi jeggyel zárt matekból, vagy például statikából. Az, hogy az órán elhangzottakat hogyan tudja használni valós problémák megoldása során, már sokkal inkább. Ezt pedig tökéletesen reflektálja az, hogy mit csináltál, miket terveztél a csapatban. Ha fel tudsz mutatni valami kézzelfoghatót, ami le is lett gyártva, és felkerült az autóra, az nagyon attraktív tud lenni a munkaerőpiacon.


BM: Mindhárom Formula Student csapatról elmondható, hogy az Audi Hungaria Zrt.-vel együttműködésben fejleszti az autóját. Hogyan és milyen formában kerültél kapcsolatba a fentebb említett vállalattal?

Techtogether mérnökhallgatói verseny - 2019

PR: Több esemény is volt, például az Audi Uni Race Day, a Techtogether mérnökhallgatói versenyek, a Formula Student East (és még sorolhatnám), amit az Audi szervezett, vagy amelyen kiemelt szponzorként jelent meg. Akkor kerültem igazából közelebbi kapcsolatba a céggel, amikor felajánlották, hogy az általuk támogatott versenycsapatok legkreatívabb ötletét megvalósítják. Ezen okból volt lehetőségem prezentálni az Audi mérnökeinek az általam tervezett csonkállványokat, amelyeket végül Ők gyártottak le.


BM: Szerepet játszott a közös együttműködés során szerzett tapasztalat abban, hogy jelenleg duális képzés keretében az Audinál dolgozol?

PR: Szerintem mindenképpen, hiszen én is tisztában voltam vele, hogy milyen lehetőségeket kínál a cég, valamint a korábban említett közös projekt miatt én sem voltam számukra ismeretlen. Úgy tudom, hogy az együttműködéssel az Audi nem titkolt célja, hogy tapasztalt, erős szakmai háttérrel rendelkező pályakezdő mérnökök kerüljenek ki a munkavállalói piacra, erre kiemelt figyelmet fordítanak.


bottom of page