BME-GPK anyagtechnológus specializációs hallgató

Takács Péter

A csapatban milyen területtel foglalkozol?

 • A feladataim közé a kompozitos és az anyagvizsgálattal járó feladatok tartoznak. Konkrétan az autó orrkúpjának és a benne lévő ütközéselnyelő zónának tervezése, gyártása és vizsgálata, továbbá a vázban lévő hasonló célt szolgáló, a pilótát oldalsó ütközés esetén megvédő “Side Impact Structure” rétegrendjének meghatározása és validálása.

 • A legtöbb feladatot egyedül végzem, viszont állandó kapcsolatban vagyok a csapaton belüli többi területtel, hisz az ott bekövetkező módosulások (pl. új alkatrészek bekerülése és a változó helyszükségletek) miatt újratervezésekre lehet szükség, továbbá más versenycsapatok hasonló területein dolgozó hallgatótársakkal.

Milyen lépéseket alkalmazol tervezés során? Vannak betartandó határidők?

 • Mivel csak decemberben csatlakoztam a csapathoz, így rendkívül szoros határidőkhöz kellett igazodnom, hiszen március közepére már a kész konstrukciókat kell prezentálni a versenyekre való nevezéskor. A decemberi hónapot főleg konkurenciaelemzésre, a csapaton belül már kialakult alapvető elképzelések megismerésére és az olyan hallgatókkal (vagy volt hallgatókkal) való kapcsolatfelvételre fordítottam, akik korábban már dolgoztak Formula Student autókon.

 • A januári hónap a tervezéssel és a megvalósításhoz szükséges támogatók felkeresésével telt (anyagbeszerzés külsős cégektől, kapcsolatfelvétel az egyetemi tanszékekkel stb.). A most következő februári hónapban minden gyártási és mérési feladattal el kell készülnünk, hogy a március közepi határidőre meglegyen az összes adatunk, ami a nevezéshez kell.

Hogyan tervezed a részegységet?

 • A tervezés során igyekszem minél több korábbi tapasztalatra hagyatkozni, a csapat első évében nem szeretném túlvállalni magam, ezért többnyire korábbi autók tervezési dokumentációiból keresek megoldásokat, amiket aztán a Polimertechnika Tanszéken és külsős cégeknél konzultálok le. Például az oldalsó energiaelnyelő zóna tervezésekor a Formula Student szabályrendszer már bizonyos kereteket felállít, ehhez alkalmazkodva a rétegrend meghatározásakor tanszéki konzulens segítségével sikerült a végleges kialakításig eljutni, majd a Poly-Matrix Kft.-nek köszönhetően sikerült beszerezni a karbont, a gyantarendszert és a habanyagot a gyártáshoz. Az interneten is már számos jegyzet és videó érhető el, amelyből sokat tanulhatunk, így olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek egyébként maga a gyártás során merültek volna fel.

Tervezés során milyen egyéb kompetenciáidat kellett használnod?

 • Állandó kapcsolattartás a Polimertechnika Tanszékkel, szaklaborvezetőkkel. Együttműködések kialakítása hazai és nemzetközi kompozitipari cégekkel. (Poly-Matrix Kft., TeXtreme, Linéo)

Mennyire használod az angolt tervezés során?

 • Az esetek 90 százalékában az angol nyelvet kell használnom, mivel maga a szabályrendszer is angolul íródott, a versenyek hivatalos nyelve is az angol és főleg külföldi irodalom az, amiben a felmerülő kérdésekre a leghamarabb megtalálom a választ. Számos külföldi céggel is fel kell venni a kapcsolatot a leendő támogatásokat illetően.

Mit szeretnél csinálni a munka világában?

 • Mindenképpen szálerősítéses kompozitokkal szeretnék foglalkozni, ezek kutatásával, fejlesztésével és alkalmazástechnikai megismerésével. Utóbbi terület elég erősen kötődik a motorsportokhoz is, így ha tehetem, akkor az autóiparban szeretném kamatoztatni a tudásomat. Egyik álmom, hogy amerikai IndyCar sorozat autóin dolgozhassak.

Kapcsolat:

      Bánóczi László – Csapatkapitány

      +36 20 484 0132         laszlo.banoczi1@gmail.com

      Dén Dániel – Főmérnök

      +36 30 528 4765         den0408.dn@gmail.com

Postacím:

      Budapest, Műegyetem rkp. 3, 1111

      K épület, Földszint 94

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • YouTube - White Circle
 • LinkedIn - White Circle