top of page

FORMULA STUDENT

A mérnök hallgatókért 1981 óta

A mai világban kiemelten fontos a szakterületen folytatott releváns munkatapasztalat, hogy a végzett hallgatók könnyebben el tudjanak helyezkedni. Ezzel a szemléletmóddal kezdődött a Formula Student története 1981-ben az Egyesült Államokban. A Formula Student egy nemzetközi autó és mérnökversenysorozat, kizárólag egyetemista hallgatóknak, amelynek központi eleme egy egyedi építésű formula versenyautó. Megközelítőleg 800 intézmény csapata vesz részt a nemzetközi versenyeken minden évben. Ezeket a versenyeket a nyár során rendezik meg, Európában a 2020-as szezonban 9 ilyen eseményt hirdettek meg.

Fontos kiemelni, hogy annak ellenére, hogy az épített gépek kompetensek lennének komoly versenyzésre (3.0 másodperces gyorsulás százra; nagyon könnyű szénszálas váz), a Formula Student elsősorban egy mérnökverseny, ahol a hallgatók a dinamikus versenyszámok (pályán való versenyzés) mellett több, úgynevezett statikus (pénzügyi, dokumentációs) versenyszámon is összemérik a tudásukat.

48328750612_79b45e72ff_o.jpg

A Formula Student versenysorozatban kizárólag egyetemi hallgatók alkothatnak csapatokat és mérhetik össze tudásukat a különböző kategóriákban. A csapatok egy adott egyetem égisze alatt működhetnek, és lényegében az egyetemen megszerzett elméleti tudást kell a gyakorlatba átültetni, kiegészítve rengeteg plusz információval.

A alakulatok három kategóriába nevezhetnek: belsőégésű jármű (CV), elektromos jármű (EV) és önvezető jármű (DV). Egy egyetem kategóriánként csak egy csapattal vehet részt a versenyken. Az autókat szigorúan a Formula Student versenyszabályzata alapján kell megtervezni és összeépíteni, ezt minden versenyen ellenőrzik a gépátvételen.

 

Mint fentebb említettük, a versenyszámok megoszlanak statikus és dinamikus versenyszámokra. A statikus versenyszámok közé tartozik az üzleti terv prezentáció (Business Plan Presentation Event); a Cost and Manufacturing Event, ahol az autó egyes elemeit és annak kötségeit kell prezentálnunk; valamint az Engineering Design Event. A dinamikus számok mérik az autó stabilitási képességeit (Skidpad versenyszám), gyorsulását (Acceleration versenyszám), valamint a dinamikusságát és megbízhatóságát (Autocross és Endurance versenyszám). A csapatokat versenyszámonként pontozzák előre meghatározott képletek szerint, és ezek alapján kerülnek rangorolásra a világranglistán.

 

Minden csapatért a csapatkapitány felel, ő átlátja a teljes mérnöki és menedzsment folyamatokat. Csapatunk hierarchia-rendszerében alatta helyezkedik el a főmérnök, aki a mérnöki folyamatokért és az autóért felel. A főmérnök alatt helyezkednek el a különböző részegységek csoportvezetői (akik jellemzően már legalább egy éve tagok) és a csoportjaik (motor, járműdinamika, elektronika, váz, aerodinamika). A menedzsment csoport közvetlenül a csapatkapitány munkáját segíti, de szoros kapcsolatban van a többi csoporttal is. Ők felelnek a szponzorokért, a marketingért, az effektív kommunikációért, a rendezvényekért, a megjelenésért és az egyéb nem-mérnöki feladatokért.

Ahhoz, hogy egy Formula Student autó megépülhessen, külső segítségre van szükség. Támogatóink többféleképpen hozzájárulhatnak a fejlesztéseinkhez, legyen szó anyagi, gyártási, oktatási vagy termékkel való hozzájárulásról. Nélkülük nem tartanánk ott, ahol. A csapatok cserébe megjelenési lehetőséget tudnak biztosítani, részt vesznek az adott cég rendezvényein, valamint a tagok nagy százalékban a támogató cégeknél találják meg mind a gyakornoki, mind a teljes állású munkahelyüket.

VERSENYSZÁMOK

SKIDPAD

Stabilitást és kanyarodási képességet mérő versenyszám, amely során az autóval egy nyolcas alakú pályán kell végigmenni.

ACCELERATION

Gyorsulási versenyszám, ahol álló helyzetből kiindulva a lehető legrövidebb idő alatt kell teljesíteni a 75 méter hosszú versenytávot.

AUTOCROSS

Dinamikusságot mérő versenyszám, ahol az autó gyorsító, lassító és kanyarodási képességei egyaránt szerepet játszanak. A körülbelül másfél kilométer hosszú pálya főként állandó és hajtúkanyarokból, szlalomból és 80 méternél nem hosszabb egyenesekből áll.

ENDURANCE

Megbízhatóságot, stabilitást és üzemanyag-fogyasztást mérő versenyszám, amely során a csapat két pilótájának egy 22 kilométeres távot kell megtennie. A pilótacsere a versenytáv felének megtételekor történik, így mindkét pilóta egy-egy 11 kilométeres etapot teljesít. 

Anchor 1
PPAN0229.jpg
PPAN5408.jpg
PPAN3717.jpg
bottom of page