top of page

Formula Student pályákról WRC szakaszokig - Gál Péter, a Hyundai Motorsport rendszermérnökének története

Mesélnél egy kicsit magadról és arról, hogyan kerültél a Motorsporthoz?

Sziasztok Gál Péter vagyok! 2019-ben végeztem Debrecenben a Kossuth Lajos Gimnáziumban, ahonnan az utam Budapestre a BME-re vezetett. Még a középiskola alatt ismeretem meg Papp Zsombor barátomat, aki, amikor egyetemre kerültem ajánlotta nekem, hogy csatlakozzak a csapathoz, úgyhogy 2020 tavaszán be is adtam a jelentkezésemet a BME Motorsport elektronika csoportjába.


Első feladatom az akkori telemetria szoftver és hardver megtervezése volt, azonban ez az alkatrész, és vele együtt a 2020-as autó a koronavírus miatt nem került bevetésre. Az első évemben rengeteg időt töltöttem a fékpadon. Akkor még az elektronikáért és a korbácsok gyártásáért Zsombi (Papp Zsombor) volt a felelős, úgyhogy neki kezdtem el egyre többet segíteni.



Elkezdtem egyre többet szerelgetni az autó különböző alkatrészeit, és képezni magamat, utánanézni egyre több témának. Ennek köszönhetően 2020-21-es szezonban már én tervezhettem az autó kábelkorbácsát, emellett továbbra is rengeteg időt töltöttem a fékpadon. Nagyon sokat dolgoztam az autón, és sok tapasztalatot szereztem vele kapcsolatban. Szerencsére ezt az akkori csapatvezetés is elismerte, ezért 2021-ben az összes versenyre elutazhattam a csapattal, még Hollandiába is, ahova mindössze hatan mehettünk el.


A 2021-22-es szezonban kezdtem el motor kalibrációval foglalkozni. Sokat dolgoztam a motorvezérlő programmal és adatelemzéssel is, és már a motor csoport vezetőjeként erősítettem a csapatot. Az alapvető feladataimon felül igyekeztem segíteni a kábelkorbácsot tervező csapattársaimnak is. Ekkor kóstolhattam bele egy kicsit a versenymérnöki feladatokba is. Én voltam az, aki verseny közben tartotta a kapcsolatot a pilótával.




Elég sok részegységén dolgoztál az autónak, az elektrótól kezdve a motorig. Mi volt az, ami segített neked abban, hogy ilyen átfogóan lásd az autó működését?

Elsősorban a fékpadon töltött idő. Mindig is érdekelt az adatelemzés, és a motorkalibráció és ez lehetővé tette, hogy az elektró és motorcsoport munkájába is produktívan tudjak bekapcsolódni. Az egyetemi képzés is segítségemre volt. Mechatronikai mérnök szakra jártam, ami érinti az autó minden részegységének működését, így elég jó képet adott arról, amivel a Motorsportnál foglalkoztam. Emellett elkezdtem videókat nézni, és szakkönyveket, cikkeket olvasni arról, hogy egy belsőégésű motor pontosan hogyan is működik. Szóval mire a motorcsoport élére kerültem már volt egy egész átfogó ismeretem a témában, de persze rengeteget támaszkodhattam a csapattársaim tudására.


Jelenleg a Hyundai WRC csapatának vagy a tagja. Hogy kerültél oda?

Csapattársaimmal az utolsó Motorsportos évünkben már elkezdtünk munkát keresni az autóversenyzés iparágán belül. Több gyakornoki pozícióra is beadtuk a jelentkezésünket, azonban valamit elnéztünk.



Ezen állások nagyrésze graduális képzésen résztvevő hallgatóknak volt meghirdetve, és úgy gondoltuk, hogy mesterszakos hallgatóként mi is alkalmas jelöltnek számítunk. Ám mivel Angliában (ahol ezeknek az álláshirdetéseknek a nagyrészét feladták) a mesterképzés már posztgraduális képzésnek számít, így nem is nagyon reagáltak a csapatok a leadott jelentkezéseinkre.


Ez nyilván eléggé kedvemet szegte, de amikor már kezdtem volna feladni a keresést, az egyik csapattársamnak köszönhetően eljutott hozzám két álláshirdetés is, amelyeknek egyike a Hyundai rendszermérnök gyakornokoknak meghirdetett lehetősége volt. Beadtam a jelentkezésemet, amire kis idő múltán vissza is jelzett a csapat, hogy érdekelném őket és behívtak interjúra. Ezután elég hamar visszahívtak egy második beszélgetésre, aminek nagyon megörültem, hiszen ez jó jelnek számít. Ebben a körben már egész konkrét dolgokról beszélgettünk, amit követően nagyon hamar meg is kaptam a munkaszerződésemet és 2023 szeptemberében ki is költöztem Németországba. Szerencsére nagyon elégedettek velem a Hyundai-nál, így 2024 március 1.-től kezdve már teljes állásban vagyok a csapat tagja.


Leegyszerűsítve el tudnád mesélni, hogy mivel foglalkozol a jelenlegi munkahelyeden?

Nagyvonalakban rendszermérnök vagyok, és az autó elektronikai rendszeréért felelek. Egy WRC autóban rengeteg aktuátor található, és ezeknek a kalibrációján dolgozom. Ez még pontosabban olyan feladatköröket jelent mint, hogy az ezekhez az aktuátorokhoz kapcsolódó alkatrészek, mint például az autó ventilátorai időben bekapcsoljanak és megfelelően működjenek.


Az autó által használt elektromos áramot a motor állítja elő. Így, ha valamelyik elektromos rendszer több energiát használ, az lóerő vesztéshez vezet. Ezért fontos a rendszermérnökök feladata, mondhatni mi vagyunk a felelősek az autó elektromos rendszerének optimalizációjáért úgy, hogy emellett annak megbízhatósága is fennmaradjon.


Emellett a pozícióm nagy előnye még, hogy a versenyek és tesztek alkalmával mi felelünk azért, hogy a nap végén, amikor a szervízparkba ér az autó mi mentjük le róla annak telemetria adatait és az onboard felvételeket, szóval nagyon sok eseményen személyesen is ott lehetek. Nagyon szerencsésnek érzem magam. Olyan helyekre jutottam el eddig, mint például a Monte-Carlo rally, de remélhetőleg ott leszek a kenyai, finn, lengyel és chilei rallykon is.


Továbbá szeretnék minél több teszten is ott lenni. Ilyenkor mi rendszermérnökök jóval elfoglaltabbak vagyunk, mint egy rallyn, szóval úgy gondolom, hogy ezeken az eseményeken többet fejlődhetek szakmailag.




Amikor nem teszten, vagy versenyen vagy, mivel telnek a hétköznapjaid?

Olyankor Frankfurt mellett a Hyundai Motorsport központjában dolgozom. Az időm felét az irodában, a másik felét pedig a műhelyben töltöm. Az utóbbi során az autófelkészítésből veszem ki a részem. Mi minden verseny, vagy teszt után szétszedjük az autót az utolsó csavarig és újra összerakjuk. Ilyenkor megírjuk a motorvezérlő és a power boksz programjait és ellenőrizzük az összes elektromos funkció működését.


Abból kifolyólag, hogy nem minden időszak ugyanolyan akciódús, vannak számomra nyugisabb és munkával telibb napjai is a szezonnak, de mindig bőven van dolgom. Összességében nagyon élvezem, amit csinálok, és imádok itt dolgozni!


A Hyundai-nál és a Motorsportnál betöltött feladatköreid sokban hasonlítanak. Melyek azok a Motorsportnál szerzett tapasztalatok, amikre leginkább tudsz támaszkodni?

A csapatmunka az, az FS karrierem alatt megszerzett tapasztalat, aminek mai napig a legtöbb hasznát veszem. Ezen felül nagyon hasznos és egyedi tapasztalat az, hogy munkába állás előtt már több évet is eltöltöttem motorsportos környezetben. A mérnökök a legfontosabb feladata a problémamegoldás. A motorsportban pedig ezt sokszor időre kell megoldani. Ez nyilván elég nagy nyomással jár, és nagyon sokat segít az, hogy a BME-s éveim alatt ezt a stresszt már megtanultam kezelni.


Ez a mentalitás, miszerint próbáljuk meg hirtelen jött helyzeteket pánikolás nélkül megoldani egy olyan dolog, amit nagyon örülök, hogy a munkám során sikerült elsajátítanom. Szerintem ez a felfogás az élet minden területén nagyon hasznos. Persze ehhez tapasztalat is kell, hiszen ahhoz, hogy az ember meg tudja oldani a stresszes helyzeteket ismerni kell azokat. Ezért nagyon hálás vagyok a Motorsportnak, hogy megtanított erre!


A BME-n töltött évek alatt a kommunikációs képességeim is rengeteget fejlődtek. Nyilván ez egy csapatsport. Együtt kell dolgoznunk és nem tudhat mindenki mindent. Ha valaki egy kérdéssel fordul hozzád, akkor azt a helyzetet fontos nyugalommal kezelni és megpróbálni segíteni a másiknak, hiszen egy célért dolgozunk.


Ha adhatnál egy tanácsot azoknak, akik szeretnének az autóversenyzés világában elhelyezkedni, mi lenne az?

Mindig vannak nehéz helyzetek és mélypontok, de nem szabad megtörni. Egy motorsportos karrier nem fog az ember ölébe hullani, igenis tenni kell érte. Amikor pedig nehézzé válik ez, nem szabad elfelejteni a célunkat.


"Ha földhöz vág az élet, porold le magad, köszönd meg a tapasztalatot és menj tovább!"

bottom of page