top of page

Volt csapatkapitányunk, akit tárt karokkal várt a Rimac - Papp Zsombor

Ami azt illeti, nem fogytunk ki siker történekekből a csapat háza tájáról, sőt... Papp Zsombor, aki a 2022-es, azaz a csapat történetében eddigi legsikeresebb szezonjában vezette csapatunkat, mesélt jelenlegi helyzetéről, és arról, hogyan kapta meg utolsó Formula Student versenyén élete eddigi egyik legnagyobb lehetőségét.

 
- Ugyan mi azért elég jól ismerünk, mutatkozz be kérlek!

Papp Zsombor vagyok 23 éves, egy éve végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen mechatronikai mérnök szakon. Az előző három szezonban aktív tagja voltam a BME Motorsport Formula Student csapatnak. Az első két évemben elektronikai rendszerért voltam felelős, majd a 2022-es szezonomat a csapat kapitányaként töltöttem. Tavasszal egy kihagyhatatlan álláslehetőséget kaptam, és november óta hajtáslánc fejlesztő mérnökként tevékenykedem a Rimac Technology-nál.


- Hogyan élted meg a csapatnál töltött 3 szezonodat?

Emlékszem, még felsőbb évesektől hallottam, hogy a harmadik félévben sok szabadidőm lesz év közben, ezért nyitott szemmel jártam, hátha találok valami elfoglaltságot ami jól kiegészítheti a tanulmányaimat. Először a hegesztéstechnikai szakosztályhoz csatlakoztam, majd az alakítástechnikai szakosztály köreibe is belekóstoltam. Ezután jött szembe velem a BME Motorsport neve Facebookon egy tagfelvételes hirdetés formájában, ami aztán jelentősen meghatározta a következő három évemet.

Az első évben az autó kábelkorbácsának tervezése és gyártása lett a feladatom. Sajnos a 2020-as Covid járvány elmosta az első szezonomat, azonban a második évben már több tapasztalattal felvértezve elektronikai csoportvezető lettem. A korábbi szezonból tanulva az elektronikai rendszer megbízhatósága vált fő célommá. A versenyszezon kezdetére csoportom a legmegbízhatóbb részegységgé vált, ez nagy motivációt jelentett számomra és magabiztosan indultam a következő évi csapatkapitányi pozícióra. A 2022-es szezon kezdetén a csapat megválasztott csapatkapitányuknak. Fő célunknak tűztük ki a fenntarthatóságot és a pénzügyi stabilitást. Nagy kihívást jelentett egy teljesen új autó megalkotásának menedzselése valamint több mint hatvan ember vezetése, azonban a sok munkával eltöltött éjszaka meghozta a gyümölcsét, hiszen a cseh versenyen a csapat történelmében először a dobogó második fokára állhattunk. A BME Motorsport eddigi legsikeresebb szezonja méltó lezárása lett a csapatban eltöltött 3 évemnek.


- Jól hangzik, de azért nem fenékig tejfel a csapatkapitány élete, ugye?


Legtöbbször heti 50-60 órát dolgoztam a csapatban, minden szabadidőmben, szünetben a műhelyben voltam. Sokszor úgy gondoltam hogy ezt már nem tudom csinálni, főleg amikor minden határidő összecsapott a fejem fölött. Azonban szerencsés helyzetben voltam, hiszen egy olyan csapattal voltam körülvéve, akik legalább annyira szerettek időt belerakni ebbe a projektbe, mint én. Együttes erővel minden felmerülő problémát, akadályt nagyon gyorsan, és megfelelő profizmussal tudtunk elhárítani. Bármennyire is nehéz volt ez a szezon, amikor a csapattal, a barátaimmal ünnepelhettünk a pódiumon, az minden nehézséget elfeledtetett velünk.


- Hogy kötöttél ki végül a Rimac-nál?

A versenyeken előadó voltam a műszaki tervezés elnevezésű statikus versenyszámban, ahol a csapatunk több dobogós helyezést is elért. A horvát verseny során döntőbe kerülés után, visszajelzéseket kaphattunk a versenybíróktól. Az egyik bíra aki pontozott bennünket, nagyon megvolt elégedve a munkásságunkkal és előadás módommal, ezért megkérdezte hogy mi a tervem a jövőben, ha befejezem a Formula Student-et, végül megadta az elérhetőségét. A verseny végeztével eldöntöttem, hogy az utolsó szezonom volt ez, elértem mindent a csapatban amit szerettem volna, és ideje elkezdeni a valódi életemet. Ekkor felhívtam a Rimac-nál dolgozó versenybírót, hogy tudna-e segíteni munkát találni a cégen belül. Nagyon segítőkészek voltak és egy több körös interjú során felvettek a Rimac Technology-hoz a hajtáslánc fejlesztés részlegre. Az első napomon az az információ fogadott, hogy pont a kapcsolattartó versenybíró helyét kell két héten belül átvennem.



- Milyen a közeg, kikkel dolgozol együtt?

Én a hajtáslánc fejlesztésen belül a váltó részlegen vagyok, és jelenleg 12-en dolgozunk itt. A csapat fele Formula Student múlttal rendelkezik, így nagyon könnyű volt beilleszkedni, mindig megvolt a közös téma. A közeg ahol dolgozom nagyon fiatalos, és az 1 éve átadott irodánk minden igényt kielégít. Plusz motivációt jelent, hogy kávészünetekben ki tudok ülni a galériára, és onnan csodálni a Rimac Nevera összeszerelését.


- Hogy teltek az első munkanapjaid?

Gyorsan bele kellett rázódjak az új munkába, hiszen pár hetem volt egy teljes projekt megismerésére. Egy hónap sem telt el és a projekt fejlesztés vezetője lettem egy prototípus váltóműnek. A projekt sikeressége, a pénzügyi keret, és időterv betartása az én felelősségi körömbe tartozik, a csapatom és a beszállítók menedzselése mellett. Az első pillanattól kezdve hatalmas bizalmat adtak nekem, hiszen a Motorsportos tapasztalataimat valós munkatapasztalatnak ismerték el.

Az elmúlt hetekben egy új projekt szervezését is átvettem a vezetőmtől, így most már két projekt teljes körű vezetése a mindennapi feladatom. A munkám nagyon sokszínű és pörgős, szoros határidőkkel, ami számomra nem újdonság, ugyanis a Formula Student világa is pontosan erről szól.



- Mik a terveid a jövőt illetőleg?

A következő pár évemet mindenképpen a Rimac-nál szeretném eltölteni, hiszen az aktívan növekvő céggel egyidőben én is tudok fejlődni, rengeteg tudást és tapasztalatot bezsebelve. Az, hogy azután merre fog az élet sodorni, még nem látom előre, de mindenképpen tervezek Magyarországra visszatérni.

bottom of page